Sve što trebate znati o važnosti čišćenja zubnog kamenca

Sve što trebate znati o važnosti čišćenja zubnog kamenca - Dental Office
Oralno zdravlje

Sve što trebate znati o važnosti čišćenja zubnog kamenca

Šta je to zubni kamenac i zašto ga je važno redovno čistiti?

Jedan od najpodmuklijih neprijatelja zuba koji se pojavljuje kod skoro svake osobe je zubni kamenac. Riječ je o čvrstim naslagama nečistoća koje se snažno vezuju za zube. Prije kamenca se formira zubni plak (mekane naslage nečistoće na zubima) koji se, ako ga ne odstranimo na vrijeme, mineralizira i formira tvrdi sloj – zubni kamenac kojeg ne možemo ukloniti bez stručne pomoći.

U zubnom kamencu obitavaju bakterije sa različitim kiselinama koje narušavaju pH vrijednost usne šupljine i zuba, oštećuju strukturu cakline zuba, nakon čega može doći do nastanka karijesa, gingivitisa i parodontoze. Osim što daje loš estetski izgled (žuti, tamni i pigmentirani zubi), kamenac uzrokuje i druge probleme poput kvarenja i propadanja ne samo zuba već i kosti oko zuba i desni.

Bakterije u zubnom kamencu mogu uticati i na pojavu lošeg zadaha.

Je li moguće spriječiti pojavu zubnog kamenca?

Iako se pojavljuje kod skoro svake osobe, podložnost taloženju zubnog kamenca je različit kod svake osobe pojedinačno i zavisi od životnih navika (pušenje, konzumacija kafe, slatkiša, nivoa higijene zuba, itd.)

– Stvaranje zubnog kamenca može se smanjiti i prevenirati promjenom prehrambenih navika poput izbjegavanja konzumiranja slatkiša i prehrane bazirane na voću, povrću, žitaricama.

– Najvažnija stavka u prevenciji je pravilna i redovna oralna higijena uz korištenje konca za čišćenje prostora između zuba i korištenje antibakterijskih sredstava za ispiranje usta na bazi biljaka poput kadulje ili mente.

– U svoju rutinu uvedite pregled kod stomatologa svakih 6 mjeseci jer je ponekad kamenac teško uočiti na vrijeme pošto se najčešće javlja s unutrašnje strane zuba.

– Pijte dovoljno vode svakodnevno kako biste održali uravnoteženu pH vrijednost organizma i izbjegli loš zadah.

Čišćenje zubnog kamenca je brzo, bezbolno i važno!

Preporučujemo posjetu stomatologu čim primijetite nataloženi plak i prije nego dođe do pojave kamenca. Neminovno je da se zubne naslage pojavljuju svakodnevno ali problem nastaje ako se one ne uklanjaju na vrijeme. Kada se jednom počne formirati zubni kamenac, četkanje i čišćenje zubnim koncem neće mnogo pomoći.

Čišćenje zubnog kamenca spada u preventivnu stomatologiju jer se jednim tretmanom uklanja plak, kamenac i druge promjene na površini zuba poput tamnih mrlja i pigmentacije koje mogu nastati od hrane i pušenja.

Čišćenjem kamenca sa zuba se preveniraju parodontalne bolesti, uklanjaju nečistoće i kalcifikati i dobija se estetski efekat izbijeljenih zuba.

Ciscenje zubnog kamenca

Načini uklanjanja zubnog kamenca

Čišćenje zubnog kamenca je u potpunosti bezbolno, a za ovu namjenu se u ordinaciji Dental office koriste razičite metode.

– Ultrazvučno čišćenje zubnog kamenca. Čišćenje kamenca obavlja ultrazvučnom tehnologijom koji prelamaju komadiće kamenca i odvajaju ih od površine zuba. Vodene kapi pod uticajem ultrazvuka se raspršuju u stotine sitnih kapi koje ispiru zub, ostavljajući ga glatkim i čistim. Nakon uklanjanja zubnog kamenca zubi se ispoliraju kako bi površina bila glatka i manje podložna stvaranju kamenca.

– Pjeskarenje je metoda čišćenja zuba korištenjem finog visokotlačnog mlaza vode i praha (kalcijevog karbonata ili natrijevog hidrogenkarbonata) koji se posebnim uređajem raspršuje po površini zuba. Ovom metodom se vraća bjelina i sjaj zubima. Ova metoda se može ponavljati više puta godišnje.

Za blistavo bijele i glatke zube te čišćenje kamenca, možete zakazati termin u ordinaciji Dental office putem

e-maila info@dentaloffice.ba telefonski 033 666 615 ili putem web stranice www.dentaloffice.ba

Komentariši