Dr. Mersiha Avdić-Saračević – SAVREMENE MOGUĆNOSTI TERAPIJE PARODONTOZE

Dr. Mersiha Avdić-Saračević - SAVREMENE MOGUĆNOSTI TERAPIJE PARODONTOZE - Dental Office
Parodontologija

Dr. Mersiha Avdić-Saračević – SAVREMENE MOGUĆNOSTI TERAPIJE PARODONTOZE

Kada govorimo o parodontozi dobra vijest je da se ona može zaustaviti i držati pod kontrolom, ukoliko se liječenje započne u ranoj fazi. Ranije se smatralo da za parodotopatiju nema lijeka i da je gubitak zuba prije ili kasnije neizbježan. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji danas postoji nekoliko inovativnih mogućnosti kako zaustaviti parodontozu.

Parodontološki zahvati se koriste u sprečavanju stvaranja parodontalnih džepova

Gingivitis kao početna faza parodontalne bolesti je upala desni koja dovodi do krvarenja, otoka i crvenila zubnog mesa. Profesionalno liječenje gingivitisa uključuje čišćenje gingive, korekciju ili zamjenu problematičnih plombi i stručne savjete za pravilnu oralnu higijenu kod kuće.

Za uspjeh u liječenju presudnu ulogu ima upravo rano otkrivanje početnih promjena na Vašim desnima. Parodontolog će izmjeriti dubinu džepova oko svakog zuba. Normalne dubine džepa su do 3mm. dok kod dubljih džepova postoji opasnost od gingivitisa i parodontitisa. 

Postoje parodontološki zahvati i procedure koje mogu znatno pomoći čak i kod težih oblika parodontalne bolesti gdje je već došlo do stvaranja parodontalnih džepova. Parodontni džep može nastati i zbog preopterećenja pojedinog zuba, neispravno napravljenih plombi ili krunica koje uzrokuju nakupljanje hrane. Kada se zbog gubitka jednog zuba ostali susjedni zubi razmaknu tada nastane prostor između njih gdje se nakuplja hrana što također može rezultirati stvaranjem parodontalnog džepa. Pročitajte iskustvo pacijenta.

Inicijalna parodontološka terapija – kiretaža ili struganje površine korijena

Prema protokolu Američke akademije za parodontologiju čiji je dr. Mersiha Avdić-Saračević ugledni član od 2009. godine, čak i ozbiljnija oštećenja parodontalnog tkiva mogu se uspješno zaustaviti i držati pod kontrolom nehirurškim i hirurškim metodama liječenja. 

Pod lokalnom anestezijom se korijeni zuba čiste od naslaga bakterija i njihovih štetnih produkata. To se radi ručnim i mašinskim instrumentima. Eliminacijom naslaga se zaustavlja razaranje tkiva te smanjuje dubina džepova. Ovom intervencijom se uklanjaju uzročnici upale i omogućava početak zacijeljivanja tkiva. 

Nemojte dozvoliti da Vam krvarenje desni, neprijatan zadah i klimavost zuba smanje kvalitet života.

Hirurška terapija parodontoze 

Ako se poslije kiretaže dubina pojedinih džepova ne smanji i nastavi se krvarenje desni preporučuje se hirurška terapija – režanj operacija. Intervencija se radi u lokalnoj anesteziji i podrazumijeva podizanje desni i direktan pristup zahvaćenom tkivu koje se odstranjuje. Danas se uglavnom radi zahvat na pojedinačnim zubima. U ordinaciji Dental Office Sarajevo se svi zahvati parodontne hirurgije izvode minimalno invazivnim tehnikama. Postoperativne tegobe su minimalne, a rezultati optimalni. Proces je bezbolan, traje 30 minuta do sat vremena, a cilj operacije je smanjenje dubine parodontalnih džepova.(Iskustvo pacijenta)

Regenerativna hirurgija 

Danas je moguća regeneracija koštanih defekata. Parodontitis je praćen razaranjem i gubitkom potporne kosti oko zuba. Koštani defekti mogu biti ravnomjerni ili u obliku kratera. Oštećenja u obliku kratera je moguće regenerirati. Nakon temeljitog čišćenja korijena zuba, defekt se ispuni biološki aktivnim supstancama koje potiču regeneraciju kosti i cementa. Kod odabranih slučajeva ova vrsta terapije može dati dobre rezultate. 

Laserska terapija 

Savremenim bezbolnim laserskim tretmanom u ordinaciji Dental Office Sarajevo se mogu postići odlični rezultati u tretmanu parodontoze. U ranoj fazi početnih simptoma moguće je i potpuno izliječenje. Također, veoma je veliki učinak lasera na zaustavljanje parodontoze i njeno držanje pod kontrolom. Laser ubija mikroorganizme i smanjuje broj bakterija. Na ovaj način proces liječenja je mnogo efikasniji.

Svi tretmani su potpuno bezbolni i rade se u lokalnoj anesteziji. Prilikom terapije kombinira se mlaz vode i zraka te time precizno tretira i oblikuje tkivo bez stvaranja toplote, vibracije i pritiska. Nakon zahvata laserom nema otoka i bolova i pacijent normalno nastavlja sa svojim dnevnim aktivnostima. 

Prednosti terapije laserom

Laseri su nježniji i predvidljiviji u odnosu na tradicionalne hirurške tehnike. Laserska svjetlost tretira samo upaljeni dio tkiva bez oštećenja okolnog zdravog tkiva. Posebnim nastavcima ulazi se u parodontni džep i odstranjuje se bolesno tkivo i kamenac ispod ruba desni kao i bakterije i njihovi produkti koji uzrokuju upalu. Ova upala je veoma česta oko zuba nosača keramičkog mosta ili zubnih implantata. 

Zahvaljujući savremenom parodontološkom tretmanu laserom u ordinaciji Dental office Sarajevo možete riješiti problem odmah jer se kompletna obrada parodontalnog džepa oko zuba, najčešće obavlja u jednoj seansi. To je posebno značajno za pacijente koji nisu iz Sarajeva. Važan je svakako i finansijski aspekt jer je cijena tretmana laserom povoljnija u odnosu na hirurško liječenje. 

Zakažite svoj termin: 033 666 615 svakim radnim danom od 10h do 18h

Svoje probleme, strahove i nedoumice možete riješiti posjetom ordinaciji Dental Office Sarajevo, Kalmija Baruha 1. Zakažite svoj termin svakim radnim danom od 10h do 18h i brigu o Vašem oralnom zdravlju prepustite vrhunskom i profesionalnom timu doktora sa dugogodišnjim kliničkim iskustvom na čelu sa dr. Mersihom Avdić-Saračević, specijalistom parodontologije sa Harvard Univerziteta i članom Američke akademije za parodontologiju.

22 apr, 2021

Gingivitis

Gingivitis je najblaži oblik parodontalnih oboljenja. Zubno meso je crveno, otečeno, krvari na najmanji podražaj, bolno je pri četkanju. Kod nekih oboljenja gingive mogu se vidjeti manje ili veće ulceracije (ranice), a kod nekih pacijenata gingiva može u toj mjeri biti uvećana da prekriva skoro cijele zube. 

Čitaj više

Komentariši