Estetska protetika

Estetska protetika - Dental Office

Protetika

Keramičke krunice i mostovi

Keramičke krunice, porculanski zubi, porculanske navlake, najčešće su fiksno protetsko rješenje u slučaju oštećenja zuba ili višestrukih obimnih estetskih ispuna. Krunica štiti zub od daljeg oštećenja i sprečava njegovo dalje propadanje, popravlja se izgled i boja zuba za prirodan osmjeh i samopouzdanje.

Opis procedure

Keramička ili porculanska krunica (navlaka) je ‘kapica’, odnosno protetski nadomjestak koji je idealno rješenje u situacijama kada je vaš prirodni zub toliko oštećen da plomba ne može u potpunosti nadomjestiti izgubljeni dio.
Krunice se preporučuju kako bi se vratila funkcionalnost zuba u slučaju njegova značajnijeg propadanja usljed velikih karijesa te kod endodontski liječenih zubi koji nakon terapije obično imaju velika oštećenja zbog čega je potrebno zub prvenstveno zaštititi, i ojačati nadogradnjom.
Keramika se odlikuje velikom čvrstoćom, podnosi visoke temperaturne promjene, otporna je na kemijske utjecaje biokompatibilna je i mimikrijom oponaša prirodan zub.

Kako se stavlja keramička krunica?

Prije postavljanja na prirodne zube, potrebno je prethodno izbrusiti zub za debljinu materijala koji se koristi kako bi se stvorilo mjesto za krunicu.

Zatim se uzimaju otisci zuba i okolnih tkiva, koji se šalju u protetski laboratorij na izradu. Nakon probe metalne konstrukcije ili cirkona proba se i rubni zatvor boja i kontakti nakon čega se keramička krunica cementira na zub. Keramička krunica u potpunosti prekriva krunu zuba, odnosno, vidljivi dio zuba koji se nalazi u ustima.

Krunica se, također, ugrađuje na zubne implantate kako bi u potpunosti zamijenila izgubljeni zub i izbjeglo se brušenje susjednih zuba. Trajne krunice mogu biti izrađene od metal-keramike, staklo-keramike i cirkon-keramike.

VRSTE ZUBNIH KRUNICA

1. Metal-keramičke krunice
Baza krunice je napravljena od legure metala koja je u potpunosti prekrivena keramikom tako da metalni dio nije vidljiv. Metali koji se koriste za izradu metal-keramičkih krunica su zlatne legure, legure drugih metala . Glavna prednost metal-keramičkih krunica jeste u tome što metal u podlozi daje izrazitu čvrstoću,ali i elasticitet. Za klijente koji su alergični na druge metale, preporuka je bijelo zlato koji je biokompatibilan plemeniti materijal,ili cirkon.

2. Staklokeramičke krunice
Staklokeramičke krunice zadovoljavaju visoke estetske zahtjeve klijenata. Keramika u potpunosti oponaša optička svojstva prirodnih zubi kao što su translucencija, transparencija i luminiscencija što rezultira krunicom koju nije moguće razlikovati od prirodnog zuba. Također, pošto ne sadrži metal, ne dolazi do obojenosti ruba zubnog mesa niti do prosijavanja metala kroz zub. Staklokeramičke krunice predlažu se za prednje zube kako bi se zadržala vrhunska estetika.

3. Cirkon-keramičke krunice
Cirkon je visokokvalitetan materijal koji se koristi za izradu krunica i mostova. Cirkon-keramičke krunice i mostovi odlikuju se biokompatibilnošću i preciznošću, a paralelno se zadržava prirodna estetika zuba. Kako se cirkon-keramičke krunice izrađuju vrlo precizno, i smanjena je iritacija zubnog mesa . Prednost ovih krunica je nemogućnost pojavljivanja tzv. ‘crnog ruba’ zbog povlačenja zubnog mesa jer u konstrukciji ne postoji metal.

Priprema
Kompletnim kliničkim pregledom zubi i desni, pomoću rendgenske snimke i kliničkim pregledom utvrđuje se trenutačno stanje oralnog zdravlja, stanje korijena zuba i okolne kosti, nakon čega se izrađuje plan terapije.

Tok zahvata
Ako nedostaje veći dio zuba, potrebno je zub prvo ojačati kolčićem i nadoknaditi ispunom kako bi se krunica mogla postaviti. Nakon oblikovanja, uzima se otisak zuba na temelju kojega se u laboratoriju izrađuje odgovarajuća krunica, pazeći pritom da boja odgovara okolnim zubima kako bi se postigao što prirodniji izgled. Dok se ne postavi trajna krunica, izrađuje se privremena koja će zaštiti pripremljeni zub. Prije postavljanja, stomatolog će provjeriti odgovara li pripremljena krunica bojom i oblikom. Nakon provjere, trajno se cementira, a zatim se dodatno poliraju rubovi krunice čime se dobiva nevidljivi spoj sa zubom.

Mobilna protetika
U slučaju gubitka većeg broja zuba kada nije moguća izvedba fiksnog protetskog rada postoji mogućnost rehabilitacije mobilnim ili kombinovanim radovima.

Totalne proteze
Sastoje se od tijela i vještačkih zuba od akrilata. Tijelo proteze pokriva nepce kod gornje proteze i greben kod donje proteze.

Parcijalne proteze
Izrađuju se kada je prisutan određeni broj zuba na kojima bi se ta proteza pridržavala.Žvačni pritisak se prenosi dijelom preko tih zuba,dijelom preko sluznice. Veza može biti ostvarena kukicama (gotovim ili lijevanim) ili kopčama (ankerima) a tijelo može biti od akrilata ili legure (reducirane) kada govorimo o vizil odnosno wironit protezama.