Zašto vam krvari zubno meso ubrzo nakon postavljanja protetskih radova?

Zašto vam krvari zubno meso ubrzo nakon postavljanja protetskih radova? - Dental Office
Oralno zdravlje

Stavili ste prekrasne nove navlake (krunice ili mostove), imate blistav bijel osmijeh ali veoma brzo počinju vam se javljati problem sa desnima.

Uočili ste krv pri četkanju, zubno meso je tamno crvene boje, upaljeno, otečeno i javlja vam se loš zadah iz usta.  Da li vam ovaj scenarij zvuči poznato?

Ova pojava je izuzetno česta a javlja se iz dva jednostavna razloga:

Nije napravljena pred-protetska priprema zubnog mesa prije stavljanja protetskih radova. Došlo je do ‘povrede’ biološke dimenizija zubnog mesa nakon postavljanja protetskih radova.

Šta je to pred-protetska hirurgija ili priprema zubnog mesa i kome je potrebna?

Zubno meso i kost su potporne strukture zuba koje čine zube čvrstim i stabilnim. To su temelji svakog protetskog rada i nadogradnje ali veoma često temelji bivaju zaboravljeni i zanemareni. Tako se često dešava da kod pacjenata koji imaju postojeći problem sa parodontozom (krvarenje, upaljene desni, itd), veliki protetski radovi (ciruklarni mostovi-mostovi koje se protežu duž cijele jedne vilice) se postavljaju bez liječenja parodontoze i saniranja upale desni. U najboljem slučaju, skine se zubni kamenac, pacjentu je prividno bolje ali proces bolesti se nastavlja i kad se postave mostovi. Nakon postavljanja protetike, pacjentu je teže održavati oralnu higijenu i već postojeći parodontalni džepovi se sve više produbljuju i gubitak kosti je sve veći. Krvarenje desni, upale i otoci postaju sve učestaliji. Vremenom, gubitak kosti i duboki džepovi mogu dovesti do gubitka nekih od nosača protetskog rada ili gubitka svih zuba i kompletnog mosta.

Jedini ispravan tretman kod ovakvih pacijenata bi se sastojao od pred-protetskog tretmana (mikrohirurških intervencija) koji bi sanirao upalu, umanjio ili u potpunosti uklonio parodontalne džepove i zaustavio progresiju parodontalne bolesti prije postavljanja mostova.   Pred-protetska hirurugija je potrebna svim pacjentima sa parodontitisima i gingivitisima.

Šta je to ‘povreda’ biološke dimenizija zubnog mesa?

U drugom scenariju, pacijent nema nikakve problem sa zubnim mesom prije postavljanja mostova ili krunica. Upale, krvarenje i otoci zubnog mesa se javljaju nakon postavljanja protetskih radova. Zašto se ovo dešava? U zadnje vrijeme vidim veliki broj ovakvih pacijenata. Kad gledamo njihov radiografski snimak, nema gubitka kosti ni naznaka problema sa parodontom. Međutim, na radiografima i klinički mogu se vidjeti navlake/krunice sa rubovima duboko ispod zubnog mesa.

Ovi rubovi predstavljaju iritaciju desni jer dolazi do povrede biološke širine zubnog mesa. Zubno meso ima svoju dimenziju koja je odprilike 3 mm. Svaki put kad je zub obrušen za krunicu tako da je rub ispod zubnog mesa i blizu kosti, zubno meso nema dovoljno prostora, njegova biološka dimenzija je povrijeđena i kao rezultat dolazi do upale, otoka i krvarenja. Ova upala je iatrogeni faktor, tj. faktor koji je uzrokovao doktor stomatolog zbog nepravilnog stomatološkog rada.

Zubno meso i protetski radovi su blisko vezani. Samo ako postoji harmonija između jednog i drugog, pacjent može imate kvalitetno dugoročno rjesenje.

25 sep, 2022

Sve što trebate znati o važnosti čišćenja zubnog kamenca

Jedan od najpodmuklijih neprijatelja zuba koji se pojavljuje kod skoro svake osobe je zubni kamenac. Riječ je o čvrstim naslagama nečistoća koje se snažno vezuju za zube. Prije kamenca se formira zubni plak (mekane naslage nečistoće na zubima) koji se, ako ga ne odstranimo na vrijeme, mineralizira i formira tvrdi sloj – zubni kamenac kojeg ne možemo ukloniti bez stručne pomoći.

Čitaj više

Komentariši