Parodontologija

Parodontologija - Dental Office

Parodontologija

Parodontalna bolest je hronična progresivna upala (inflamacija) koja zahvata potporne strukture zuba te ako ne liječena dovodi do klimavosti i ispadanja zuba.

Koje su najčešće zablude o parodontalnoj bolesti (Netačne informacije o parodontalnoj bolesti)?

Parodontalna bolest se ne može liječiti!
Tretmani parodontalne bolesti nisu uspješni!
Parodontalna bolest se javlja samo kod starijih ljudi!
Čišćenje zuba i skidanje zubnog kamenca je jedini tretman za parodontalnu bolest!
Recesije (povlačenje zubnog mesa) gingive se ne mogu estetski korigovati!
Ako mi je dijagnosticirana parodontalna bolest, izgubit ću zube svakako!

Koji su tretmani parodontalne bolesti?

Američka akademija parodontologije primijenjuje proaktivan pristup u cilju saniranja upale koja je obuhvatila potporne strukture zuba i regeneracije mekog i tvrdog tkiva (zubnog mesa i kosti). U zavisnosti od faze bolesti, tretmani se dijele na nehirurške intervencije i mikrohirurške intervencije. Nehirurške intervencije su preporučene samo kod izrazito ranih faza bolesti. U ostalim slučajevima, rekonstruktivne mikrohirurške intervencije su tretman izbora.
Ovi tretmani su aktivna terapija nakon koje slijedi faza održavanja postignutih rezultata a sastoji se od redovnih kontrolnih pregleda i čišćenja desni te dobre oralne higijene pacijenta.

Koji je tretman za povlačenje zubnog mesa (gingivalne recesije)?

U većini kliničkih slučajeva, povlačenje zubnog mesa se može uspješno korigovati. Tretman koji je zlatni standard već dugi niz godina i daje izvanredne rezultate, je transplantat vezivnog tkiva sa nepca koji su stabilni dugi niz godina što je potkrijepljeno i kliničkim i naučnim studijama.

Koje su alternative za pacijente koji dođu u kasnoj fazi parodontalne bolesti?

Kod pacijenata kod kojih je neophodna ekstrakcija zuba zbog gubitka kosti i zubnog mesa, potrebno je prvo nadograditi zubno meso i kost a potom pristupiti implanto-protetskoj terapiji. Implantati sa kombinacijom fiksnih radova (mostova) ili proteza na implantatima mogu biti funkcionalno stabilno i estetski zadovoljavajuće rješenje za ovakve pacijente.