Izgubili ste jedan zub zbog karijesa, parodontoze ili frakture. Kako dalje?

Izgubili ste jedan zub zbog karijesa, parodontoze ili frakture. Kako dalje? - Dental Office
Implantologija

Pacjenti često misle da gubitak jednog zuba u ustima nije veliki problem, ako nije u estetskoj zoni-frontu.

Svaki zub je bitan i doprinosi održavanju funkcije žvakanja, govora, okluzije itd. Vremenom, ako zub nije nadomješten, dešava se da se prostor gdje je taj zub nekad bio sužava, jer susjedni zubi se mogu početi naginjati i pomjerati. Takođe zub u suprotonoj vilici koji je nekad bio u kontaktu sa ovim zubom se spušta u prazan prostor i isplivava i vremenom može dovesti do gubitaka i tog zuba.

Izgubljeni zub se može nadomjestiti na nekoliko načina:

  • protetski (most) ako je prostor između dva zuba
  • dentalni implantati
  • mobilna proteza/fliperi

Dentalni implantati se smatraju zlatnim standardom za nadomjestak izgubljenih zuba ako postoje biološki uslovi za to. Glavna prednost implantata je što on funkcioniše i izgleda kao prirodan zub i potpuno je samostalna jedinka, tj. nema potrebe za brušenjem susjednih zuba kao kad se rade mostovi. Dentalni implantat zamjenjuje korijen vašeg zuba i čuva kost za razliku kad se postave mostovi gdje dolazi do gubitka kosti na lokaciji gdje je nekad bio zub. Dentalni implantati postaju dio vašeg organizma, sjedine se sa kosti i čuvaju njen integritet. Dugoročno je lakše održavati higijenu oko dentalnog implantata nego oko mosta.

U slučajevima kad je izgubljen posljednji zub u nizu, implantat je najbolje rješenje. Na primjer ranije ste izgubili donju lijevu sedmicu, a sada zbog dubokog karijesa morate izvaditi i donju lijevu šesticu jer se ne može spasiti.   Ostajete bez ključnog zuba za okluziju, šestice i iza njega nemate zub kako bi napravili most. U ovom slučaju možete napraviti takozvani cantaliever (staviti krunicu na peticu koja će nositi manju krunicu na šestici). Ovo je biološki i protetski nepovoljno, jer vremenom i petica neće moći podnijeti jake sile i doći će do njenog gubitka. To svakodnevno vidim u praksi. Druga opcija je neka parcijalna protezica, koja će takode stvarati pritisak na zube oko kojih će biti kukica i može dovesti do njenog rasklimavanja. Iz tog razloga ja parcijalne proteze zovem ‘aparat za lagano vađenje zuba’. Implantat terapija je ovdje idealna opcija jer se može nadomjestiti potpuno samostalno taj zub (šestica u ovom slučaju), bez ikakvog opterećenja petice ili drugih zuba.

Kako izgleda proces ugradnje dentalnog implantata?

Ugradnja dentalnog implantata je manja hirurška intervencija. Radi se u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Tokom intervencije se otvori zubno meso i u kosti se napravi prostor za dentalni implantat. Jednostavno rečeno, dentalni implantat je sofisticirani šaraf od titanijuma koji se ‘zašaravi’ u kost. Stave se šavovi i najčešče se implantat u potpunosti pokrije zubnim mesom. Nakon 3 mjeseca, vrh implantata se otkrije, i suprakonstrukcija se stavlja na implantat. To je početni dio protetske faze-uzimanje otiska, kolaboracija sa labaratorijom. Na kraju ovog procesa, pacjent dobije zub koji izgleda kao pravi prirodan zub i tako funkcioniše.

Kako se održavaju dentalni implantati dugoročno?

Veoma je bitno da pacjent održava dobru oralnu higijenu i redovno odlazi na kontrole kod stomatologa. Svake godine se preporučuje uraditi mali ciljani snimak da bi se pratio nivo kosti oko implantata. Dugoročno, implantati su veoma uspješan tretman.

Da li je pušenje problem?

Uspjeh dentalnih implantat je manji kod pušača nego kod ne-pušača! To je dokazano mnogobrojnim kliničkim studijama. Pušenje je kontraindikacija za implantate i riziko faktor i preporuka je prestati pušiti prije procesa ugradnje.

Implantati nisu samo rješenje za nadomjestak jednog zuba. Mogu nadomjestiti više zuba ili u slučaju potpune bezubost kompletnu vilicu. U narednom blogu donosimo detalje o ovim tretmanima.

Komentariši