Pacijenti o nama – Tarik

Pacijenti o nama - Tarik - Dental Office
Parodontologija

Moj problem sa parodontozom je počeo, koliko se ja sjećam, prije 2 godine, kada sam počeo primjećivati prilikom pranja zuba, da mi desni krvare i da se nakuplja kamenac, posebno na donjim jedinicama.

Nisam bio svjestan o čemu se radi i koliko je ozbiljno oboljenje desni. Posjećivao sam svojeg lokalnog stomatologa svakih 2-3 mjeseca za skidanje kamenca i poliranje zuba. Jednom prilikom mi je doktorica rekla da imam malo parodontoze i to je razlog zašto mi zubi krvare. Nisam znao kakvo je to oboljenje, o čemu se radi, tako da nisam ni istražio što je to i kako se liječi.

Prilikom tih tretmana skidanja kamenca, vidio sam da mi krvare gornje i donje desni i da mi se počelo povlačiti meso sa donjih jedinica i donje jedinice su se počele klimati.

Nakon zadnjeg skidanja kamenca, zapitao sam se, zašto mi se kamenac stalno nakuplja, zašto desni krvare prilikom pranja zuba a i inače, zašto mi se promijenio zadah. Sjetio sam se da mi je doktorica rekla, da imam malo parodontoze. Počeo sam pretraživati na internetu o čemu sto radi i saznao sam da imam veoma ozbiljan problem, problem sa bolešču desni. Prilikom istraživanja, gledao sam kojem specijalisti da se obratim, jer u mojem gradu nije bilo specijaliste za tu bolest, tako da sam na naišao na internet portal www.parodontolog.ba – specijalistu parodontolgije Dr. Mersihe Avdić-Saračević.

Kontaktirao sam doktoricu Mersihu i dogovorili smo termin za pregled. Moj prvi pregled kod doktorice Mersihe je počeo sa anketnim upitnikom sa pitanjima da li sam imao neka oboljenja, o pušenju, pijenju alkohola itd. Doktorica me je upoznala kakva je to bolest, oboljenje zuba, šta se događa, izvršila je pregled desni i konstantovala stadij bolesti. Doktorica mi je konstantovala zadnji stupanj bolesti, parodontoza je zahvatila i gornje i donju vilicu, te smo pristupili snimanju desni da dobijemo sliku, da li je oštečena i kost. Nakon dobivene slike, doktorica je ustanovila da je izgubljeno i 20% kosti na gornjoj i donjoj vilici. Bio mi je ovo sve šok jer nisam se prije susretao sa ovim problemom. Doktorica je bila krajnje ljubazna i upoznala me sa bolešču i tretmanom za izlječenje parodontoze. Objasnila mi je da se pristupa hirurškim zahvatom, prilikom kojeg se čiste parodontalni džepovi, skida se bolesno meso, otklanja se kamenac i svaki zub se pojedinačno očisti od bakterija koje su bile nakupljene ispod desni. Pristao sam na taj tretman, jer mlada sam osoba da bih pustio da parodontoza još više uznapreduje, te mi počnu ispadati zubi.

Dogovorio sam se sa doktoricom za termin i nakon nekoliko dana smo pristupili operaciji. Operacija se sastojala od toga, da smo jedanput sedmično radili po jedan kvadrant zuba, prvo gornju lijevu stranu zatim donju lijevu pa gornju desnu i donju desnu. Operacija je bila bezbolna jer se radi pod lokalnom anestezijom i vršnim rukama doktorice Mersihe te njenim lijepim pristupom i ljubaznošću, operacije su proticale bezbolno i veoma uspješno.

Prilikom svakog završetka kvadranta zuba, bila su ukupno 4, doktorica mi je dala upute, kako da perem zube i kojom četkicom, posebno dio zuba koji je taj dan bio hirurški zahvaćen, sa kojim vodicama da vršim ispiranje usne šupljine, što sam praktikovao do našeg sljedećeg susreta.

Nakon što mi je doktorica uspješno očistila sva 4 kvadranta zuba, dala mi nove upute o načinu pranja zuba, četkice koje da koristim, konac i vodicu za ispiranje, sa posebnim akcentom na četkanje zuba, dogovorili smo se za pregled na mjesec dana, da vidimo kakvo će biti stanje.

Prilikom operacije i nakon operacije, pridržavao sam se doktoricinih uputstava, gledao sam da perem zube što češće i detaljnije.

Prošlo je ono najbitnije, što je ujedno i najučinkovitnije kada je u pitanju ova bolest, bolest desni zvana parodontoza, jeste da se desni moraju očistiti hirurškim zahvatom, a ja sam povjerenje u rješavanju mojeg problema sa parodontozom ustupio doktorici Mersihi i naravno osjećao sam se veoma bolje, desni su prestale krvariti i kamenac se više nije pojavljivao.

Nakon mjesec dana od operacije, došao sam kod doktorice na kontrolu, doktorica je izvršila pregled zuna, desni i bila je zadovoljna. Ponovo mi je obratila pažnju na redovnu higijenu usne šupljine, na detaljno četkanje i ako se budem pridržavao tih upustava da će moje desni biti zdrave i parodontoza se neće vratiti.

Drago mi je što je doktorica konstantovala moj problem sa parodontozom, pristupila rješavanju problema i na kraju uspješno završila liječenje sa mojim oboljelim desnima od parodontoze.

Iskrena zahvala doktorici Mersihi te želim da i drugim pacijentima sa oboljenjima parodontoze, tretmani budu uspješni i bezbolni.

Tarik, Visoko

22 apr, 2021

Gingivitis

Gingivitis je najblaži oblik parodontalnih oboljenja. Zubno meso je crveno, otečeno, krvari na najmanji podražaj, bolno je pri četkanju. Kod nekih oboljenja gingive mogu se vidjeti manje ili veće ulceracije (ranice), a kod nekih pacijenata gingiva može u toj mjeri biti uvećana da prekriva skoro cijele zube. 

Čitaj više

Komentariši