Mitovi i zablude o parodontalnoj bolesti

Mitovi i zablude o parodontalnoj bolesti - Dental Office
Parodontologija

Da li vi ili neko kog poznajete ima problem sa upalom zubnog mesa? Jeste li primjetili krvarnje pri četkanju, povlačenje zubnog mesa, prostore gdje vam hrana zapada (parodontalni džepovi) ili loš zadah iz usta?

Da li vi ili neko kog poznajete ima problem sa upalom zubnog mesa? Jeste li primjetili krvarnje pri četkanju, povlačenje zubnog mesa, prostore gdje vam hrana zapada (parodontalni džepovi) ili loš zadah iz usta? Odgovor na ovo pitanje je sigurno DA, jer ako ne vi lično, neko u vašem okruženju vjerovatno pati od ovih simptoma.

Jedno od najčešćih oboljenja u ustima su oboljenja desni (parodontitis i gingivitisi)

Parodontalna bolest (bolest desni) je hronična progresivna bolest koja zahvata zubno meso i ostale potporne strukture zuba, te u terminalnom stadiju dovodi do klimavosti i ispadanja zuba! Procjenjuje se da više od 50% ljudi ima neku formu parodontalne bolesti. Veliki dio populacije ima parodontitis a nije ni svjesno toga jer u ranim fazama bolesti, simptomi navedeni gore nisu prisutni.

Zablude prisutne i kod stomatologa

Prije par dana mi je došla 35-godišnja pacjentica kojoj je rečeno da je kod nje parodontalna bolest toliko uznapredovala i da nema tretmana koji joj može pomoći. Njena prognoza je ekstrakcija svih zuba i totalna proteza! Odlučila se da potraži drugo mišljenje! Njen klinički i radiografski nalaz je utvrdio prisutnost parodontalne bolesti koja se može uspješno i adekvatno liječiti! Ova pacjentica nije jedina; veoma često se dešava da vidim pacijente na konsultaciji, koji su već bili na mnogo stomatoloških adresa, dobili mnogo mišljenja, koja su često suprotna od realnosti.

Parodontalna bolest je oboljenje o kojem se malo govori, malo zna i na žalost puno pogrešnih informacija i mitova kruži o toj bolesti. Veliki problem predstavlja činjenica da su mnoge od ovih mitova inicirali i proširili i sami stomatolozi jer u našem dijelu svijeta, parodontalna bolest je potpuno zanemarena. To utiče na opcije koje su izložene pacijentu kao moguća terapija. Za razliku od mnogih drugih doktrina, Američka Akademija Parodontologa već preko 30 godina uspješno liječi parodontalnu bolest sa pro-aktivnim pristupom liječenja.

Najčešći mitovi o parodontalnoj bolesti su sljedeći:

1.Mit: Krvarenje desni nije problem

Činjenica: Krvarenje desni i upaljene desni mogu biti jedan od simptoma parodontalne bolesti. Parodontalnu bolest (bolest desni) ne treba ignorisati jer ona može biti riziko-faktor za mnoga sistemska oboljenja (dijabetes mellitus, kardiovaskularne bolesti, reumatoidni artritis, komplikacije u trudnoći, itd).

2. Mit: Parodontalna bolest se rijetko javlja.

Činjenica: Suprotno. Prema podacima centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), više od 50 % populacije preko 30 godina ima parodontalnu bolest.

3.Mit: Parodontalna bolest će svakako dovesti do ispadanja zuba i ne može se liječiti.

Činjenica: Parodontalna bolest se može uspješno liječiti ako je dijagnosticirana na vrijeme. Rana detekcija i adekvatan tretman su neophodni.

4. Mit: Ako su vam svi zubi zdravi i nemate karijes, ne postoji mogućnost da imate parodontalnu bolest.

Činjenica: Parodontalna bolest se veoma često javlja kod pacijenata koji imaju sve zdrave zube.

5. Mit: Primjetili ste povlačenje zubnog mesa (recesiju)—ta recesija se ne može korigovati. Treba prostor zatvoriti plombom.

Činjenica: Recesije zubnog mesa se često mogu korigovati estetskom mikrohirurškom intervencijom (transplantat vezivnog tkiva sa nepca). Tretman sa plombom je kontraindiciran jer može dovesti do jos veće recesije.

6.Mit: Krvarenje desni se javlja kod svih trudnica i normalna je pojava trunoće.

Činjenica: Krvarenje desni u trudnoći se javlja kod nekih trudnica zbog promjene nivoa hormona u krvi. Međutim, kod nekih trudnica, ono predstavlja simptom parodontalne bolesti i može dovesti do komplikacija u trudnoći. Ako ste trudni ili planirate trudnoću, potražite mišljenje specjaliste parodontologa.

7. Mit: Parodontalna bolest se liječi skidanjem kamenca (čiščenje zuba)

Činjenica: Čiščenje zuba samo po sebi nije adekvatan tretman parodontalne bolesti. Liječenje parodontalne bolesti je veoma kompleksno, često hirurški i mikrohiruški tretmani su neophodni. Ako imate ili mislite da imate parodontalnu bolest, ne očajavajte jer iako su mnogi u zabludi da parodontalna bolest sama po sebi znači definitivno ispadanje zuba, dobra vijest je da se parodontalna bolest može veoma uspješno liječiti i održavati uz adekvatan i blagovremen tretman.

Mr.sc.dr. Mersiha Avdić-Saračević
Specjalista Parodontolog
Harvard Univerzitet
Diplomata Američke Akademije Parodontologa
www.parodontolog.ba

22 Apr, 2021

Gingivitis

Gingivitis je najblaži oblik parodontalnih oboljenja. Zubno meso je crveno, otečeno, krvari na najmanji podražaj, bolno je pri četkanju. Kod nekih oboljenja gingive mogu se vidjeti manje ili veće ulceracije (ranice), a kod nekih pacijenata gingiva može u toj mjeri biti uvećana da prekriva skoro cijele zube. 

Read More
17 Jan, 2019

Pacijenti o nama – Aida

Koristim priliku da podijelim svoje iskustvo sa liječenjem parodontoze. Prvi simptomi su se počeli javljati povremno u vidu krvarenja desni prilikom korištenja zubnog konca a zatim i prilikom pranja zuba.

Read More

Leave a Reply