Bolesti desni kod djece

Bolesti desni kod djece - Dental Office
Dječija stomatologija

 

Jedna od velikih zabluda u vezi parodontalne bolesti je da je to bolest koja se javlja samo kod starije populacije. Istina je da se bolest može javiti i kod mladih ljudi a nerijetko i u dječijoj dobi. Bolest može biti prisutna u različitim oblicima a najčešći su hronični gingivitis, agresivni parodontitis i generalizirani agresivni parodontitis.

Hronični gingivitis je čest kod djece. Popratni simptomi su upaljene, otečene desni koje lako krvare i na najmanju provokaciju (četkanje, prilikom jela, itd.). Važno je napomenuti da se gingivitis može spriječiti i liječiti veoma jednostavno uz profesionalno stomatološko čiščenje zuba i desni i poboljšanje oralne higijene (redovno četkanje i korištenje konca kad stalni zubi izrastu i kontakt je prisutan između zuba). Međutim, ako je neliječen može lako prerasti u ozbiljnije forme bolesti, parodontalnu bolest.

Agresivni parodontitis kao što mu i ime nagovještava izaziva veoma ozbiljne, progresivne upalne procese koje razaraju potporne strukture zuba. Karakteriziraju ga agresivne, brze promjene koštanog tkiva (razaranje i gubitak kosti oko zuba) i ironično veoma malo plaka ima na zubima ovih pacjentata. Oralna higijena može biti izrazito dobra jer etiologija nije povezana sa plakom vec sa defektima u odbrambenom sistemu organizma (npr. disfunkcija neutrofila) i prisustvom specifičnih bakterija kao sto su Actinobacillus actinomycetemcomitans i Porphyromonas gingivalis. Lokalni agresivni parodontitis se javlja kod tinejdžera i zahvata prve molare (šestice) i sjekutiće (incisive). Destrukcija kosti oko ovih zuba je izrazita i često dovodi do klimavosti i gubitka zuba. Važno je napomenuti da su ova djeca inače zdrava i nemaju nikakve druge zdravstvene smetnje.

Generalizirani Agresivni Parodontitis se često javlja sa početkom puberteta i zahvata sve zube u gornjoj i donjoj vilici. Karakterizira ga upala, otok, krvarenje desni oko svih zuba uz prisustvo akumulacije bakterijskog plaka (loša oralna higijena).

Izuzetno je bitno napomenuti da se većina upalnih procesa na zubnom mesu koji mogu postati progresivni najčešče javljaju tokom puberteta. Hormonalne promjene povećavaju protok krvi u desnima, što im povećava osjetljivost i reakciju na iritante kao što su bakterije uzrokovane lošom oralnom higijenom.

Preporuke za roditelje:

  1. Podstičite dobru oralnu higijenu od izrastanja prvog zubića
  2. Zakažite redovne preglede kod stomatologa a ako primjetite neke promjene na desnima zakažite termin kod specjaliste parodontologa.
  3. Ako neko u porodici ima parodontalne probleme, obratiti posebnu pažnju jer genetski faktori često igraju ulogu i bolest se javlja iz generacije u generaciju. Pregledajte usta vašeg djeteta i ‘tražite’ simptome upaljenih desni, otoka, crvenila i lošeg zadaha.
  4. Prevencija i rana detekcija su najvažniji.

Leave a Reply