...

Izbjeljivanje zuba


IZBJELJIVANJE ZUBA - je najpopularnija estetska stomatološka procedura u kojoj se uklanjaju razne diskoloracije sa površine zuba, a sama boja zuba postaje bjelja.ZAŠTO ZUBI NISU UVIJEK BIJELI?

Više je uzroka koji određuju boju zuba,pa tako da prema lokalizaciji i etiologiji razlikuju se egzogene i endogene diskoloracije. Uzroci egzogenih (vanjskih) su konzumiranje prebojene hrane i pića (kafe, čajeva, coca-cole), katrana iz duhana i sl. Dok se endogene(unutrašnje) javljaju unutar gleđi i dentina,dijele se na preeruptivne (endemska fluoroza, dentinogenesis i amelogenesis imperfecta, tetraciklinska prebojenost) i posteruptivne (trauma, endodontska terapija).

KAKO IZBJELJUJEMO ZUBE ?

Sredstva za bjeljenje zuba su na bazi karbamid-peroksida i vodonik-peroksid u različitom procentu i najčešće u formi gela . Njima se mogu tretitrati vitalni i avitalni zubi. Bijeljenje zuba se može raditi u kućnim uslovima( udlage,trakice) ili u ordinaciji( kontrolisano od strane stomatologa ) sa ili bez upotrebe lampe ili lasera.Procedura je sljedeća: početno odredimo boju zuba,izoliramo zubno meso,apliciramo gel i lampu uključimo 20 min. Obično procesduru ponavljamo 2-3 puta dok ne dobijemo željenu boju zuba. Mi u ordinaciji koristimo najkvalitetnije gelove svjetski poznatog proizvođača Ultradent Opalescence Boost kao I Beyond Maxx 5

DA LI MORAM PAZITI NA NEŠTO DOK IZBJELJUJEM ZUBE?

Za vrijeme izbjeljivanja neophodna je apstinencija od pušenja i konzumiranja prebojenih napitaka (kafa, čaj, koka-kola, crno vino itd.). Nakon izbJeljivanja i stabilizacije boje zuba treba zamijeniti sve vidljive plombe ukoliko postoje na prednjim zubima jer njihova boja više ne odgovara boji izbjeljenih zuba.

A DA LI POSTOJE NEŽELJENE POJAVE?

Kao neželjne pojave prilkom bjeljenja zuba navodimo prolaznu osetljivost zuba na različite nadražaje (na hladno i slatko) koja se javlja kod 50% pacijenata. U tim slučajevima smanjimo učestalost nanošenja gela,,smanjenje koncentracije gela za izbeljivanje i tretiranje zuba preparatima koji smanjuju osetljivost zuba (fluor). Ova pojava je uvijek prolaznog karaktera.

KOLIKO TRAJE DOBIVENI REZULTAT IZBJELJIVANJA ZUBA?

Trajnost rezultata je strogo individualna! Savjetujemo pacijentima da nakon izbjeljivanja izbjegavaju pušenje, pigmentisanu hranu, kafu, čaj, gazirana pića. Izbjeljivanje može da se ponovi svakih 6-12mjeseci, odnosno po potrebi.

Piše Dr. Naida Ćuk

Zakažite termin već danas!

Pozovita nas na +387 (0)33 666 615
Kalmija Baruha broj 1 71000 Sarajevo
Plaćanje na rate Kartično plaćanje